Etli Pazı Dolması

Etli Pazı Dolması
23 Şubat 2021 - 10:07

Etli Pazı Dolması İçin Malzemeler

  • 4 bağ Pazı

İç malzemesi;

  • Yarım kg dana kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş incecik doğranmış sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 7-8 dal ince doğranmış maydanoz
  • 1 avuç kalın bulgur
  • 1 avuç pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • Dolmalar sarılınca üzerine tuz

Sosu;

  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş doğranmış sarımsak
  • Su
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yaprakları soğuk suda bekletirken sirke

Etli Pazı Dolması Yapılış

Merhabalar,

Bugün sizler ile bence sarılan dolmaların en güzeli, en yumuşağı, lokum gibisi olan “pazı dolması” tarifini paylaşmak istiyorum.

Üzüm yaprağı da güzeldir. . Ama Pazı son derece yumuşak pamuk gibi bir yapraktır. Ve dolması da çok güzel olur. Bazı çocuklar üzüm yaprağından dolma yerken damarlarından rahatsız olur ve yemek istemezler. . . Ama pazıya itiraz etmezler çünkü pazı yaprağı ağızda dağılır kayar gider. Denemek isterseniz hadi başlayalım. .

Dikkat !!!!! Bu tarifi yeni yemek yapanlar ve yeni evliler, deneyimi olmayanlar için onlar da dolma yapabilsinler diye ayrıntılı anlatacağım lütfen okumak isteyenler, sıkılmayacaklar okusun, bırakmak isteyenler sıkılacaklar ise lütfen şimdi bıraksın :))))))

Yeni evliler, deneyimi olmayanlariyeni yemek yapanlar bu tarifi yapın inanın çok memnun kalacaksınız pişman olmayacaksınız. .

Yapılışı

  1. Pazı yapraklarınızı ayıklayın. Sararmış, delikli kötü yaprakları var ise onları ayırın.
  2. Ayıklanan yaprakları su altın da teke tek yıkayın.
  3. Şimdi yaprakları derin bir kap içinde çeşme suyu içinde bekletin suyu dökün.
  4. Kabınıza yeni çeşme suyu doldurun içine 1 yemek kaşığı sirke ekleyin ve yaprakları bu suya bastırın. Bir 10 dakika bu suda beklesinler sizin görmediğiniz bir şeyler varsa çıksın ortaya. Şimdi yaprakları alın ve tekrar yıkayın. Kabınızda ki suyu boşaltın ve kabınızı yıkayın.
  5. Yaprakları, yıkanmış derin kabınıza koyun. Şimdi su ısıtıcınız ile su kaynatın ve kaynayan suyu kabınızda bekleyen pazıların üstüne dökün. Bir tane su daha kaynatın onu da dökün delikli kepçe yardımı ile pazıları suya bastırın pazıları ters çevirin.
  6. Bu şekilde pazılar su soğuyana kadar beklesinler. Su soğudu pazılar yumuşadı pazıları süzgeçe alın suları süzülsün.
  7. Bu yaprakları haşlayarak da yapanlar var ama siz benim dediğim şekilde yaparsanız haşlamaya gerek yok. Ocakta haşlayarak yaparsanız yapraklar çok çabuk haşlanıyor yaprakları eritebilirsiniz. Sonra da saramazsınız. .
  8. Pazıların suları süzülürken biz dolma içimizi hazırlayalım.
  9. Soğanı küp küp yemeklik doğrayalım. Sarımsak salça, pirinç, bulgur, maydanoz, margarin, tuz,, karabiber ekleyerek bu karışımı iyice mıncıklayalım. Şimdi mıncıklanmış karışıma kıymayı ekleyelim ve köfte yoğurur gibi kıymalı içimizi yoğuralım. İçimiz hazır.
  10. Süzülen yapraklardan bir tanesini kesme tahtasına ya da tezgaha alalım. Yaprağın baş tarafına yakın bölümünü enlemesine keselim.
  11. Altta kalan damatlı bölümünü sağdan soldan diklemesine keserek damarlı bölümü yapraktan tamamen çıkartalım ve bu kesim sonucun da yaprağın alt bölümüde iki parçaya bölünmüş olsun.
  12. Bazı yapraklar çok büyük olabilir siz damarı çıkarttıktan sonra çok geniş olmamak kaydı ile yaprakları bu şekilde istediğiniz gibi bölebilirsiniz.
  13. Hoşunuza gitmeyen 1-2 yaprağı sarmayın ayırın pişirirken tencerenin altına koyacağız.Resimlere bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
  14. Şimdi yaprakların içine 1 tatlı kaşığı kadar iç koyarak sigara böreği yapar gibi yaprakları saralım. Böyle saramaz iseniz direk yaprağı ileri doğru yuvarlayın yanlarını da parmağınız ile dolmanın içine itin böyle de böyle de sarılmış olur merak etmeyin.
  15. Dolmaları sardık dolmalarımız hazır.
  16. Tencerenizi alın altına 1-2 tane pazı yaprağı döşeyin dolmaları sıra ile tencereye dizin. Dolmaları dizdiniz, dizme işleminiz bitti.
  17. Üstlerine 2 çay kaşığı kadar tuz serpin. . Yemeğe başka tuz eklemeyeceğiz. .
  18. Şimdi sıra yemeğin soslarına geldi.
  19. 1 kaseye yarım limon sıkın 1 tatlı kaşığı toz şeker ekin. 2 kaşık sıvı yağ ekleyin.
  20. 1 kaseye de 1 yemek kaşığı domates salçası koyun bunu kaynar su ile açın homojen bir karışım olsun. İçine 2-3 diş sarımsak doğrayın. Karabiber ekleyin.
  21. Tencere de ki dolmaların üstüne sosları yavaşça dökün. Şimdi dolmaların üstünü tabak ile kapatacağız. Bir tatlı tabağı ya da uygun bir kapağı ters çevirerek dolmaları tencere ile tabak arasına hapsedelim ki dağılmadan pişsinler.
  22. Dolmaların üstüne kapatılan tabağa bastırınca su tabağın üstüne 2 parmak çıkacak kadar olmalı. . Gerekiyorsa kalan soslardan dan ekleyin sos kalmadı ise sıcak su ekleyin. . Tencerenin üst kapağını da kapatalım.
  23. Tencereyi kendi ekseninde şöyle bir döndürelim tüm malzeme birbiri ile kaynaşsın. . İşlem tamam. . . .
  24. Tencerenin altını yakalım. Tencere kaynayınca ocağın altını kısık ayara getirelim. Yeni evliler, yeni yemek yapmaya başlayanlar. . Tencere yemeklerini bu şekilde pişirin kaynasın altını kısın. . Yemeğiniz kısık ateşte içili içli pişsin haldır haldır ateşte yemek pişirmeyin tabii ki bence :))) yine de size kalmış.
  25. Şimdi yemeğimizi 1, 5 saat kadar pişirelim. . .

(Normalde 1 saat de pişecektir )Pazı çok kolay pişer ama yemeğimizin altı kısık zaten. Yemek kısık ateşte pişiyor. Sizler için bu süre garanti olsun. Ama suyunu kontrol etmeyi unutmayın. Tencereyi hafif yana doğru eğin su yüzeye çıkıyor ise yemeğin altında hala suyu vardır. . Su çıkmıyorsa yemeğin altını hemen kapatın.

Yemeğin sosuna neden şeker ekledik ? Bazı yemeklere şeker eklenir ise sebzenin ve besinlerin kendine has bir tadı oluyor. . . Bazıları buna sasık, diyor işte o sasıklığı, burukluğu, acılığı alıyor.

Nedir bu besinler ?
Pazı, bezelye, ıspanak, lahana, karnabahar, karalahana, tavuk vs.

Ben bazen de şeker yerine sebzelere şekerli bir besin olan havuç koyuyorum. Örn :Ispanak, karnabahar, lahana

Zaten tüm zeytinyağlılara şeker konuyor. 1-2 küp şeker bazen yemeğe çok lezzet katıyor.

Yemeğiniz pişti. Kapağı kaldırın dolmaları bir çatal yardımı ile yemek tabağına alın 1-2 kaşık da yemeğin suyundan tabağa ekleyin. . İster normal yoğurt ile, isterseniz de sarımsaklı yoğurt ile tüketin.

Yiyenler çok beğenecekler. övgüler ise garanti :)))))))))))))))))))))))))))))

Afiyetler olsun.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum