KADİR GECESİ

Kadir gecesi, pek çok güzelliği bünyesinde barındıran ve ferdi ve sosyal hayatımıza canlılık kazandıran Ramazan ayı içindedir. Genel kanaate göre ise Ramazan ayının 26. gecesini 27’ye bağlayan gece, Kadir Gecesi’dir. Yani bu sene, 8 Mayıs Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece Kadir Gecesidir.

KADİR GECESİ
08 Mayıs 2021 - 07:36
KADİR GECESİ

Kadir gecesi, pek çok güzelliği bünyesinde barındıran ve ferdi ve sosyal hayatımıza canlılık kazandıran Ramazan ayı içindedir. Genel kanaate göre ise Ramazan ayının 26. gecesini 27’ye bağlayan gece, Kadir Gecesi’dir. Yani bu sene, 8 Mayıs Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece Kadir Gecesidir.

Allah’ın, insanlığa gerçek mutluluğun ilkelerini anlattığı Kur’an’ın indirilmeye başladığı bir gece olan Kadir Gecesi, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu bir gecedir. 

Kur’an-ı Kerim’in 97. suresi olan Kadir suresinde bu gecenin önemine işaret edilmektedir: “Biz Kur’an-ı Kadir Gecesi’nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, Rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”

Bu kutsal gece, Kur’an’a yönelmek ve onun evrensel mesajını anlamak ve hayatımızda uygulamakla değerlendirilmiş olacaktır. Çünkü Kur’an, sonsuz bir hazinedir. O’nun insanlığın bir ışık gibi yanan meş’alesi, her dönemde insanlığı aydınlatmaya devam edecektir. Taşıdığı değer ve anlamlar, getirdiği ahlâkî ilkeler, hep taze ve yeni kalacak, insanlığa yaptığı davet, kıyamete kadar sürecektir.

Kur’an, Hz. Peygamberin rehberliğinde anlaşılmak ve getirdiği ilkelerin hayatımızı yönlendirmesi için gönderilmiştir. Hayatı peygamber kılavuzluğunda yaşamak, bütün zamanları Kadir gecesi bilmek, yaratılanı yaratandan dolayı sevme olgunluğuna erişmek; imanı bir güç, hayatı yaratan ve yaratılanlarla barışık bir şekilde yaşama ve ölümü bir diriliş kabul etmek, ancak Kur’an’a muhatap olarak onun mana ikliminde yol almakla mümkün olur.

Kadir Gecesi, geleceğe daha güvenle bakabilmek için gaflet içinde geçen geçmişimizi sorgulama, hatalarımızdan dolayı tövbe etme zamanıdır. Mükâfatların sınırsız olarak verildiği bu gece, kalplerimizin, duygu ve davranışlarımızın her türlü kötülükten arınması için bir fırsattır. Bu kutsal gece, dünya ve âhiretimiz için doğru bilgiyle donanıp, Allah’ın sevgi ve merhametinin hepimizi kucaklaması için dua etme zamanıdır.

Bu mübarek gecenin rahmet atmosferinde ellerimizi ve gönlümüzü Yüce Mevla’ya açarak, kendimiz, ailemiz, yakınlarımız ve milletimiz için dua edelim. Dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan soydaş ve dindaşlarımızı da duamızda hatırlayalım. Ayrıca, yaşadığımız dünyada savaş ve şiddetin yerini adalet ve sevginin, barış ve huzurun alması için dua edelim. Bir taraftan sağlık otoritelerinin bize tavsiye ettikleri doğrultuda sağlığımızı korumaya çalışırken; öte yandan bu virüs illetinden acilen kurtulabilmemiz için Rabbimize dua edelim. Ama sadece kavlî ve kalbî dua değil, fiili olarak- yani gereği için çalışarak da- dua etmemiz gerektiğini de hatırımızdan çıkarmayalım.
      
Bu duygu ve düşüncelerle bütün müslümanların, milletimizin, bütün soydaş ve dindaşlarımızın Kadir gecelerini tebrik ediyorum. Bu gecenin bütün insanlığa hayır getirmesini ve selim bir kalple Bayrama ulaşabilmeyi Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.    

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum