2020 yılını unut, 2021 yılı umut olacak…

Konuk Yazar Feray Karagöz Yazdı: "2020 yılını unut, 2021 yılı umut olacak…"

2020 yılını unut, 2021 yılı umut olacak…
05 Ocak 2021 - 10:45
Şöyle dönüp bir yıla bakıyorum da. Bireysel olarak da ,ülke olarak da neler yaşadık neler.
2020, COVID-19’un neredeyse her yönden ve dünyanın her yerinde hayatlarımızı değiştirmesiyle hatırlanacak.
Pandemi, işsizlik,  kadın cinayetleri , şehit haberleri ,ekonomik sıkıntılar derken eminim ki hepimiz çok yara aldık.
Pandemi’nin kadınlar üzerinde bıraktığı izleri ve dünyadaki kadın hareketinin gücü ile değişimlerden bazılarını özellikle paylaşmak isterim:
  • Kadın sağlık çalışanları, COVID-19’la mücadelenin ön saflarında yer aldı. % 70’ini kadınların oluşturduğu kadın sağlık çalışanlarının üzerindeki baskı, kadına yönelik şiddetin artması, kadınların salgınla ortaya çıkan ek bakım ve ücretsiz ev içi emek ihtiyaçlarını karşılamaları, salgın nedeniyle çalışan kadınların işlerini kaybetmesi veya bırakması bu etkilerin sadece birkaçı.
  • Kadın liderlerin yönettiği ülkelerde COVID-19 vaka sayıları ve ölüm oranları daha kontrol edilebilir seviyelerde kalırken, iş dünyasında da durum değişmedi. Elde edilen verilere göre, kadınların pandemi sürecini daha yönettiğini işaret ediyor.
  • Covid-19 salgınını dünyada en iyi yöneten liderlerden biri olarak gösterilen Yeni Zelanda Başkakanı Jacinda Ardern, ve ekibinin ülkede virüsün görüldüğü ilk günden bu yana doğru ve kararlı adımlar atarak salgının yavaşlamasını sağladı.
  • 14 Yaşındaki Anika Chebrolu olası bir Covid-19 tedavisi keşfetti.
  • Bilim kadınları koronavirüse karşı aşı ve tedavi çalışmalarına yön verdi. MRNA modeli Covid-19 aşısını bulan Dr. Özlem Türeci Almanya’da yılın kadını seçildi.
  • COVID-19 ile mücadelede kadın liderler daha başarılı oldu. Örğ;
Katrin Jakobsdottir’in yönetimindeki İzlanda, salgının başlarında, yaygın test yöntemini uygulayarak salgını kontrol altına almayı başardı.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in koronavirüs salgını karşısında izlediği politikalar neticesinde kamuoyu destek oranı %85.
  • AKP iktidarının gündeme getirdiği, 2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışması başta kadınlar olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinde tepkiyle karşılandı.
Kadınlar, sokaklarda olmanın dışında, afişler, bildiriler, medya ve sosyal medya için hazırlanan çeşitli içerik ve görsellerle İstanbul Sözleşmesi’nin bilinirliğini artırma ve iptaline engel olma kararlılığını tüm gücüyle gösterdi.
Önce, #challengeaccepted, sonra #İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz etiketleriyle geniş katılımlı kampanyalar düzenleyen kadınlar, ülkenin dört bir yanında meydanlara çıkarak sözleşmeden ve güvence altına aldığı haklardan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
Bunun üzerine iktidar geri adım atarak, sözleşmeden çıkmak yerine bazı maddelerinde değişiklik ya da şerh koyma talebinin değerlendiklerini duyurdu. Konu hala ‘değerlendirme’ aşamasında ancak, kadınlar, “sözleşmeden çıkmanın” tartışma konusu bile yapılmamasını, aksine İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir biçimde uygulanması için mücadele veriyor. Kadın dayanışması, iktidara İstanbul Sözleşmesi’nin ‘iptali’ tartışmalarında geri adım attırdı.
  • Metoo hareketinin farklı ülkelere yayılması ve ücret eşitliğiyle ilgili yeni yasalardan, küresel salgın sırasında kadınların kritik liderliği ve kadınların siyasi başarılarına kadar, 2020 yılı inanılmaz gelişmelere sahne oldu.
  • MeToo’nun zaferi: Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’a 23 yıl hapis cezası alırken, Türkiye’nin #Metoo’su: Uykuların Kaçsın Ne Zaman İfşa Edileceğim Diye! devam etti.
  • Polonya’da kadınların isyanı sonuç verdi, kürtaj kararında geri adım atıldı.
  • İran’da kadınlar’ ifşa hareketi’ başlattı.
  • ABD’nin seçilmiş yeni başkanı Joe Biden’ın kabinesine kadınlar damgasını vurdu.
  • ABD’de siyah kadın hareketi ivme kazandı. Black Lives Matter’ın kurucuları olan üç kadın Alicia Garza, Patrisse Cullors, Opal Tometi, TIME’ın “En Etkili 100 İsim” 2020 Listesi’nde yer aldı.
Artık her zamankinden daha fazla mücadele etmek, daha eşit ve kapsayıcı bir toplum yaratmak için daha fazla çalışmak gerekiyor. Ve tabii umudu hep korumak.
2021’den ;
İstiyorum ;Çocuklarımız, gençlerimiz tarihe adlarını yazdırsınlar.
İstiyorum ;Bilimde ,sanatta , ekonomide sayısız başarılara imza atalım ülke olarak.
İstiyorum ;Kadınlar ,Türk Kadınları siyasette ,iş hayatında hak ettiği değeri bulsun. Kadına Şiddet tarih olsun.
İstiyorum ;Yeni yıl başarıların,umutların , demokrasinin yılı olsun.
Bu hayatı yaşamaya devam ediyorsak umudumuz var demektir. Hayat olan her yerde umut vardır çünkü.
2021 yılında pandeminin ağır hasarlarından kurtulduğumuz , şiddetin , hatta iç ve dış savaşların bittiği ,ekonominin rahatladığı ve insanlığı rahatlattığı sağlıklı bir yıl olsun.
Herkese ve her bölücü düşünceye inat…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum