Orion'a Atık Getirme Merkezi kuruldu

Sıfır Atık Projesi kapsamında Orion’da ‘Atık Getirme Merkezi’ kuruldu. Farklı gruplarda atığın toplanacağı merkez sayesinde geri dönüştürülebilir atıkların israfı önlenerek ekonomiye kazandırılacak.

Orion'a Atık Getirme Merkezi kuruldu
26 Aralık 2020 - 09:31
Çevre kirliliğinin önlenmesi, atık oluşumunun azaltılması, gelecek nesillere daha temiz ve daha yaşanabilir bir çevre bırakılması ve ekonomiye katma değer sağlanması amacıyla yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında, Orion AVM ve Orion2 AVM’de Atık Getirme Merkezi kuruldu. Vatandaşlar, kurulan merkez istasyona geri dönüştürülebilir atıklarını bırakabilecekler. Bu istasyon sayesinde, atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması sağlanacak. Toplanan atıkların Orion tarafından ilgili lisanlı geri dönüşüm tesislerine sevki sağlanacak.
7 TÜR ATIK TOPLANACAK
Orion AVM ile Orion2 AVM arasında yer alan Atık Getirme Merkezi’nde yedi farklı grupta atık toplanacak.
1) Kağıt atıklar : Yazı, çizim kağıtları, gazete, dergi, defter, kitap, karton, koli, vb.
2) Plastik atıklar : Pet şişeler, yoğurt-peynir kapları, kargo poşeti, plastik kapaklar, plastik tabak, çatal-bıçak, bardak gibi tek kullanımlık plastikler, vb.
3) Cam atıklar : Cam şişeler, kavanozlar, bardaklar, vb.
4) Metal atıklar : Metal içecek kutuları, konserve kutuları, alüminyum kaplar, kavanoz kapakları, ataç, zımba teli, vb.
5) Tekstil atıklar : Kullanılamayacak durumda kıyafetler, ayakkabılar, çantalar, terlikler, vb.
6) Elektronik ve elektrikli eşya atıkları : Kulaklık, telefon (bataryasız), mouse, klavye, şarj cihazı, hoparlör, vb.
7) Atık piller : Kalem pil, saat pili, telefon bataryası, taşınabilir batarya (powerbank).
Sıfır Atık ne demek?
İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılmasını, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesidir. Gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Sıfır Atık Projesi’ başlatılmıştır.
Sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne destek veren Orion AVM ve Orion2 AVM’de, duyarlılığı artırmak adına farklı adımlar da atılıyor. Atık getirme merkezinin yanı sıra alışveriş merkezlerinin içerisindeki geri dönüşüm kutuları da yenilendi. Zaten ayrı olarak yer alan kağıt, plastik, metal atık kutuları daha belirgin hale getirildi. Ziyaretçilerin dikkatini çekmesi için bilgi yazıları eklendi. Sıfır atık konusunda personele ilgili eğitimler verildi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum